29 September 2008

Robson chip или Intel Turbo Memory

„Счупи” ли се маркетинговата машина на Intel и „прекарах” ли се с покупката на Robson chip към лаптопа си.

Intel Turbo Memory или известна с кодовото си наименование Robson chip / cache се появи октомври 2005 покрай Centrino Pro платформата презентирана на Intel Developer Forum (IDF). Идеята й е за ускоряване процеса на първоначално зареждане на операционната система (само Windows Vista поддръжка) и цялостен перформънс като се опитва да намали използваемостта на хард диска чрез прехвърляне на част от процеса върху memory NAND чип. ReadyBoost на Microsoft позволява използване на мемори карта или USB flash “боцнат” на Vista – базирано PC със същата функционалност, но чрез Robson чипът, Intel настойчиво рекламира технологията като такава без добавяне на външни устройства. И така - много асемблатори като Dell, Acer и Toshiba скочиха в „джаза” с имплементацията на Robson.

Да, знаем че флаш паметта е по-бърза, по-надеждна и доста по-ниско енергоемка – това е безпорно и сигурно има логика, но защо фирми като Sony и HP се отдръпнаха от идеята. Дали техните специалисти не проявиха техническа далновидност или тестовете в „домашни” условия си казаха думата.

HP тества производителността на базова PC система с 1 GB RAM, с и без Robson chip, както и същия тест, с и без USB memory stick със същия капацитет като Robson. Извода им е, че няма разлика в производителността при тестовете.

Например при използване на 1 GB Robson chip, той ефективно се разделя на две равни части – като едната обслужва ReadyBoost, а другата – ReadyDrive, което е равносилно на употреба на 512 MB USB memory stick или SD card със същата или много близка производителност. Понеже ReadyBoost може да използва само един мемори източник по едно и също време, означава че сме ограничени откъм максималния капацитет на Robson, който мисля е 1 GB или казано директно – „Защо да ползвам Robson chip 1GB за 50$, като мога да ползвам 2 GB USB memory stick за 20 лв.?”

HP казва, че по-добра производителност се постига с добавяне на 1GB RAM вместо 1 GB Robson chip, а също така и чрез използване на USB memory stick или SD card с капацитет еквивалентен или по-голям от рам паметта.

Intel се защитава, като казва че Turbo Memory технологията е избор на асемблатора и производителите сами решават дали да го изполват. Същината на идеята намалява консумацията на енергия, а от там се вдига и перформънсът, в което има смисъл.

Покрай тази маркетингова заигравка си задавам въпроса – какво предстои от така рекламираните SSD дискове на Intel. Поредната комерсиално-инженерингова измишльотина или една необходима и дългоочаквана технология.

Дали се„прекарах” с покупката
Robson chip към лаптопа си? ... Откровено – Да ! :)



3 comments:

  1. Според мен истината е някъде по средата. Работя активно с Photoshop и офис приложения и огромна част от заявките, които иначе биха се отнесли към диска, стават към Robson паметта (с ноутбук Acer, 2 GB памет, сам добавих платката), което пести батерия (по-маловажното, тъй като компйтъра повечето време така или иначе е свързан към ел. мрежата) и работа с диска, което при всички положения е добра идея, когато системата се използва за повече от едно нещо едновременно.

    Разликата в производителността е по-скоро субективна - не става въпрос за това за колко време ще ми зареди приложение, или дали някакво действие ще се извърши по-бързо, а че няма да отива по същия път, по който всички други заявки към диска. Така или иначе, за да накараш Photoshop да работи в RAM, трябва да имаш RAM диск, т.е. повечето памет сама по себе си не е решение.

    ReplyDelete
  2. Признавам, че преценката е субективна, а и тестове с Adobe PhotoShop не съм правил. Смятам, че при подобен тип апликации, абстрахирайки се от процесорните показатели, по-добра производителност ще имаме при повече RAM памет и хибридни дискове (комбинация между SSD и стaндартен HDD, мислейки в насока за решение на ниско / хардуерно ниво, а не приложения като рамдиск).
    При PhotoShop основните натоварващи процеси (за четене/запис по HDD)
    са насочени основно към един или няколко обемисти файла (което не е силна страна на Robson откъм капацитета му) и тук би могъл да помогнеш с опита си при използване на Ram disk.

    Благодаря ти за постинга и изразеното мнение, защото със споделен опит следващите читатели биха се доближили по-близо
    до истината по засегнатата тема.

    ReplyDelete
  3. P.S. извън темата.
    Gavriel, изключителни фотографии! Лъха професионализъм и усет ... поздравления!

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.