19 September 2008

Нискобюджетни NAS / SAN решения

Хайтек старт от скрапа ..... или сливи за смет ?!?!
.
Много фирми все още играят руска ролетката с данните и бизнеса си по ред причини – непознаване на материята, финансов и човешки фактор. Но на простичкия въпрос:
.
Колко би струвало на бизнеса ви загуба на служебна информация?
.
всеки един мениджър бързо пресмята и открива, че инвестицията за подходящо бекъп решение е обоснована.
.
Искам тази статия да е началото от поредица такива, като продължение на темата за архивирането на Наньо Нанев, но в насока на нискобюджетни open source решения, подходящи за малкия и развиващ се бизнес. Статията ми не цели да бъде технически подробна, а напротив – разбираема и в помощ на по-широка читателска аудитория, както и в лицето на собственици и мениджъри на фирми, за да ги запознае със съществуващи евтини алтернативи.
При решение за ползване на Network Attached Storage – вариантите са основно два – комерсиални и open source (не казвам - безплатни, защото безплатен обяд няма). При комерсиалните – получавате „желязо” - хардуер с интегриран софтуер (най-честно моднат линукс) към който трябва да бъдат добавени дискове в зависимост от възможностите на устройството и нуждите за капацитет. Няма да се спирам на предимствата, недостатъците и функциалността на комерсиалните продукти, а ви подготвям за open source решението. То е софтуер, който може да бъде изтеглен безплатно и инсталиран не толкова безплатно на ваш хардуер – компютър, който практиката ми напомня, че това обикновено е най-старата машина в офиса. Разбира се трябва да отговаря на определени технически изисквания, които най-вероятно ще бъдат съобразени от вашия ИТ консултант. Не трябва да забравяме, че и в този случай е необходимо да закупим определен брой дискове в зависимост от решението ви за отказоустойчивост RAID и капацитет. Правил съм и "глупости" с използване на стари хард дискове, но истината е че малко хора слагат спирачни накладки - втора употреба. Ако цените бизнеса си - не икономисвайте от дисковете!

FreeNAS

FreeNAS е безплатен NAS сървър с отворен код, базиран на FreeBSD. Оборудван е с базов пакет за файлов трасфер като CIFS (SMB), NFS, AFP, FTP, SFTP, и SCP5), както и с някои разширени услуги за бекъп и файлова синхронизация ( rsync for *NIX потребители и Unison) с пълнофункционален WEB мениджмънт интерфейс.
FreeNAS заема по-малко от 32MB след като бъде инсталиран на Compact Flash, hard drive или USB key. Варианта с USB Memory Stick е много подходящ поради добрата си отказоустойчивост и ниската цена преди всичко.
.
Изисквания за хардуера
.
- PC x86 със поне 96 MB RAM – като се има впредвид ниската цена на рам паметта добре би било да е с 256 MB или повече (до 1 GB max). Тестовете ми с 2 GB бяха неуспешни и след като малко се поразрових се установи, че актуалната стабилна версия FreeNAS нe адресира 2GB RAM и не стартира.
- CD-ROM, който е нужен само за първоначална инсталация и за да нямате проблеми, ползвайте IDE CD-ROM. SATA CD/DVD устройства са със "плаха" поддръжка на този етап за FreeBSD.
- USB memory stick – поне 32 MB. (едва ли може да се намери вече такъв, но на моделите с 1 GB - цената е около 20-25 лв.)
- HDD – един, два или повече в зависимост от нуждите. В примера си ще калкулирам два диска Hitachi 250 GB, 7200 rpm, 8 MB Cashe, IDE интерфейс, които ще работят в огледало – софтуерен RAID1. Приблизителната им цена е около 80 лв. С ДДС за брой.При RAID1 информацията ще се записва едновременно и на двата диска на огледален принцип. Така получаваме отказоустойчивост при повреда на единия от тях, като ефективния използваем капацитет е 250 GB.
.
Харакеристики и поддържани протоколи
.
- Protocols: CIFS (via Samba) – работи на на ниво application-level networking protocol, основно да осигури достъп до предостъпени файлове и директории между различни точки от мрежата.
- FTP, NFS, SSH, rsync, AFP и UPnP , и iTunes.
- rsync server, client and local sync. – Софтуерно приложение, което синхронизира файлове и директории от една локация към друга с минимизиране на преноса на данни чрез делта кодиране (ако е възможно). Или казано на разбираем език, тази функционалност е много полезна, когато имате два или повече FreeNAS сървъра (в двата ви офиса – в София и Пловдив например) и желаете софийския freenas да бекъпва пловдиския и обратно. Така целия архив на пловдивския офис, освен локално, ще бъде дублиран и в София – автоматично по предварително зададена политика. По този начин правим „собствена” колокация за надеждно архивиране без да се отразява в месечния бюджет на фирмата.
- Unison support. – това е програма за файлова синхронизация. Използва се за синхронизация между файлове в две отделни директории или между работна станция и сървър (NAS) за нуждите на архив. В зародиш програмата е създадена за unix – базирани операционни системи, но настоящем се справя също така добре и на Windows.
- iSCSI targets feature to create virtual disks.
- iSCSI initiator - Internet SCSI позволява да използвате вашия дисков капацитет на freenas през даден сървър с илюзията,че дисковете са закачени директно на сървъра. Това е т.нар. SAN, който в нашия случай с opensource решение няма равно по цена и не отстъпва по функционалност* (за да бъда искрен, трябва да кажа, че за добра скорост на трансфер на данните - изискванията за хардуера скачат ..... при тестовете ми със софтуерен RAID5) Имайки в предвид изпълнение на софтуерен RAID5 в дисков масив от 3x250 GB и примерно 20 активни сесии / потребителя, ни е нужен Pentium 4 2GHz или повече, 1G B RAM и гигабитова мрежова карта. Разлика във времената на запис и четене има и от избора на файловата система, но това е въпрос на настройка и преценка на инсталатора / поддръжката. (Най-добри показатели имаме при UFS, което е предполагаемо)
- Поддържани файлови системи: UFS и ext2/ext3 са изцяло поддържани (както се предполага), NTFS е read-only, а FAT32 е с read/write поддръжка.
- Хард дискове: P-ATA/S-ATA, SCSI, iSCSI, USB and Firewire
- Мрежови карти: Всички жични и безжични модели в списъка за поддръжка на хардуер в FreeBSD 6.
- Boot (стартиране) от HDD, CompactFlash, CD-ROM + floppy disk, или USB flash drive.
- Hardware RAID карти: Всички поддържани от FreeBSD 6.2.- Software RAID нива: 0, 1, 5, JBOD, 5+0, 5+1, 0+1, 1+0
- Дисково кодиране посредством geli.
- Мениджмънт на групи и потребители - тук е едно от слабите места на FreeNAS. С обещание за доразвиване от девелопърите за версия 0.7, управлнието е оскъдно през web-a, но инсталатор с базови познания по *nix операционни системи би се справил с допълнителните ви нужди за права на достъп до файлове и директории чрез команден ред CLI. Поддържа връзка с Active Directory и LDAP, но тази функционалност никога не съм тествал, поради простата причина, че съм ползвал FreeNAS като "място за бекъп".
- SMART подръжка – Self-Monitoring, Analysis and reporting Technology позволява самодиагностика на набор параметри и атрибути на хард дисковете, и превенция при откриване на грешки и дефекти. (само за тези които поддържат SMART технологията).
- SNMP monitoring – Simple Network Management Protocol се използва за мрежови (дистанционен) мениджмънт и мониторинг на устройството в помощ на администратора или бекъп оператора. Предлага ни се и Email log and reporting notification.
- ATA over Ethernet (AoE) – Това е една алтернатива на iSCSI, която има своите предимства и ограничения. Позволява високопроизводителен достъп до SATA дискове – директно по мрежата. Дава възможност за създаване на SAN с ниска цена и стандартни технологии на принципа на масово продаваните „външни, преносими” дискове.
.
Обобщавайки сумарната инвестиция от порядъка на 200-250 лв. в добавка към стар компютър, ние получаваме функциониращ NAS / SAN сървър с базови характеристики, които биха покрили нуждите на голям процент малки фирми. Разбира се, всеки случай е частен и първоначалните разходи могат да варират, но при всички случаи инвестицията е в пъти по-малка спрямо готов, комерсиален продукт.Друг допълнителен момент е заплащането на специалист за инсталацията на подобно решение, което така или иначе трябва да бъде предвидено в бюджета и при комерсиалните продукти.
.
Запускането на подобно решение може да се осъществи и без първоначални инвестиции. Използваме единствено наличен хардуер за запознаване с функционалността и пригодността му за нуждите на вашата организация. След необходимото време за тест и одобрение могат да се оптимизират някои или повечето технически показатели на машината, така че да отговаря на нуждите за отказоустойчивост и капацитет на дисковите масиви, скорост на трансфер на данните и не на последно място – цялостна надеждност.
.
Старт от скрапа ... защо не?

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.