2 October 2009

Имаме ли нужда от нов сървър?

Причините обикновено варират от нужда за ново приложение или „отеснял сървър” на настоящо приложение. При растяща икономика, основната причина обикновено е увеличаването на натоварването. В случаите на кризисен етап, водещ е стремежът да се намалят разходите чрез консолидиране на сървъри. С появата на виртуализацията, ИТ отделите на големите сървърни потребители започнаха да консолидират сървърите с внимателни стъпки.
Опита от консолидацията показа положителен резултат и при капиталовите и при оперативните разходи. Това предопредели последвалия бум в областта на виртуализацията. Тази тенденция определено е в противовес на продажбите на „желязо”, поради по-добрата обща цена на притежание и относително краткия период за възвръщане на инвестициите в полза на виртуалните им събратя. Събрания опит дава увереност в технологията и проправя път за агресивен преход към виртуалната машина. Виртуализацията се осъществява чрез специализиран софтуер.


При консолидацията основната задача е да се оптимизира натоварването и чрез преразпределяне на виртуалните машини към физическите, да се удължи живота на вече наличните сървъри. Поради настъпилата финансова криза в световен мащаб все повече виртуални машини се разполагат на съществуващите сървъри. Проблемът идва от това, че старите сървъри имат възможност за адресиране на по-малко количество памет. Това означава, че съотношението на сървърна консолидация е около четири до шест физически сървъра за всеки един физически инсталиран с виртуализиращ софтуер.


Какво се случва ако една ИТ организация реши да купи нов сървър с последно поколение процесори?


Проблема с ограниченията в паметта рязко намалява. Новите сървъри на много производители адресират няколко пъти повече оперативна памет. Например най-широко разпространената серия 5000 на Intel базираните сървърни дънни платки можеха да адресират до 32 GB оперативна памет. Новите 5500 на Intel могат до 144GB. Дори CISCO се включи в надпреварата и разработи контролер на паметта, който може да адресира до 384GB оперативна памет. Вече са налични CISCO сървъри за крайни клиенти. За постигане на най-добри резултати се препоръчва работа с последната версия на VMware - vSphere 4. Разбира се и последния възможен хардуер. В такъв случай, при консолидация, коефициентът е по-висок - 30/1.


Първоначалната вълна при виртуализацията обхваща сървъри с малки натоварвания на паметта и процесорите, като файлови, уеб и дори излезли вече от употреба бизнес информационни системи, но изискващи все още спорадични справки за минали периоди.

Следващата стъпка ще е по-трудна. Ще започне консолидацията на системи, работещи с големи бази данни, като Microsoft Exchange, Microsoft SQL, Oracle, SAP и други ресурсоемки приложения. Те натоварват процесори, памет и I / O интензивно. Тук няма да влязат в употреба старите машини и ще се наложи преосмисляне на ИТ бюджетите.

Постепенното подобряване на част от сървърната инфраструктура, оптимизира разходите за придобиване и поддръжка на хардуер. От друга страна виртуализацията разменя процентите в коефициента време на ИТ отдела за текущи задачи отнесен към време за иновации. Преди нея той е 70% за текущи задачи по поддръжка/ 30% за иновации, докато след успешното й внедряване се променя на 30/70. ИТ отдела ще разполага със освободено време за да помага на останалите бизнес звена с технологии и решения, като например създаване на конкурентни предимства.


Закупуването на нови сървъри зависи само от текущите приложения с които разполагате и сте решили да виртуализирате. Можете винаги да започнете с най-малко натоварените сървъри. Те ще Ви се отблагодарят с най-голям коефициент на консолидация при това на вече наличен сървър. Прибавянето и на безплатен софтуер за виртуализация , като VMware ESXi 4.0 ще Ви убеди, че начинанието не изисква първоначална инвестиция за хардуер и лицензи.


Вие имате ли стари сървъри?

4 comments:

  1. Welcome back в Блогосферата Наньо. По-често ти пожелавам да пишеш. ;-)

    Боян

    ReplyDelete
  2. Бях зает със сертификации. Оказа се, че съм пораснал голям. Дори съм завършил магистратура по електроенергетика. Проблема е, че съм в ИТ бранша и доскоро нямах дори сертификат за компютърна грамотност. Направо срам и позор. Е, вече съм много сертифициран по VMware - VSP4, VTSP4, VCP4. От другата седмица следва сертификацията по ITIL v.3 Foundation. После докато си почивам ще продължа с Cisco. Ta, относно липсата ми в Блогосферата, продиктувана е от необходимостта все пак да прочета малко теория, иначе не се взема изпит.

    ReplyDelete
  3. Поздравления за сертифицирането. Продължавай все така. ITIL-a ми се струва малко суха материя. От моята компания очаквам да ме пратят и мен на ITIL по някое време догодина, а също така на новите изпити за Windows 7 & Windows Server 2008 R2. За съжаление това което ми липсва най-много в момента е свободно време за да седна да прочета дебелите книги. ;-)

    П.С.: Би ли споделил (ако имаш впечатления) какво е търсенето в България на специалисти в областта на виртуализацията и Microsoft Server OS ?

    Поздрави

    Боян

    ReplyDelete
  4. Здравей Бояне,
    В България общото ниво е много ниско. Имам предвид осъзнаването на технологиите от бизнеса. Специалисти има, немалка част от тях са сертифицирани. Те биха могли да направят много, но често или никой не го иска от тях или биват възпирани. Дори и да си много сертифициран, това не ти помага особено, освен ако не си от онези щастливци работещи в клонове на чужди фирми у нас или в големите фирми в страната. Запада е имал времето да установи по емпиричен път смисъла и цената на всяка една технология. Нашите мениджъри не са натрупали този опит, но трябва да призная, че въпреки това вървят с бързи крачки.
    Смисълът на моите сертификати е продажба на гарантирани знания, в качеството си на консултант. Относно твоя въпрос: Мисля, че в България ще можеш да се реализираш в държавната администрация, банките, телекомите, ютилити сектора и определени производствени предприятия. Изключение правят по-малки структури на чужди компании представени тук, държащи на определени процедури и специалисти с доказани знания. Мога да ти изпратя линкове на сайтове за работа в областта на ИТ, но подозирам, че ще се разочароваш. Обикновено хубавите места не стигат до борсите.

    Предлагам да продължим тази тема в лична кореспонденция ако проявяваш интерес от конкретни позиции и компенсационни планове.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.