23 June 2008

Сървъри - планиране

Подходящият сървър
Най-лесно се избира хардуера на сървъра. Но отговорите на останалите въпроси - сървър от какъв клас трябва да се закупи, каква конфигурация ще бъде необходима и, разбира се, колко ще струва това, се базират изцяло на идеята за какво планирате да използвате сървъра. Едно от значителните предимства е, че можете да изберете конфигурации на сървъра, отговарящи на вашите конкретни нужди, и по този начин да насочите инвестицията си към тези области, които са най-необходими. Вероятно за вас не е новост, че сървърът обикновено струва повече от настолната система - напълно резонно, тъй като сървърът е предназначен да прави повече от настолната система. Но може би ще се изненадате, че един стабилен сървър от нисък клас не струва много повече от един настолен компютър от висок клас, а е много вероятно да се вмества по-добре във вашия бюджет за технологично оборудване, отколкото сте си представяли.
Най-важното нещо, което можете да направите, за да сте сигурни, че сървърът ще отговаря на нуждите ви и ще се вмести в бюджета ви, е да посветите малко време и енергия на оценката на тези нужди. Докато не сте наясно с това за какво точно искате да използвате своя сървър, рискувате да купите недостатъчно мощен сървър или да изхарчите прекалено много от ценния си бюджет за възможности, които просто не са ви нужни. Малко планиране в началото може в крайна сметка да доведе до значителни спестявания и подходящо параметризиране на оборудването.
Планиране на нуждите от сървър
Планирането на вашите нужди по отношение на сървъра се свежда до оценка, която изисква известно проучване от ваша страна. Проучете и се постарайте да отговорите на следните въпроси:
• Колко понастоящем са служителите ви?
• Какъв проблем се опитвате да разрешите?
• Какъв вид софтуер ви е необходим предвид броя на служителите ви?
• Колко бързо сървърът трябва да обработва данни (т.е. скорост на процесора)?
• Колко процесора са ви необходими? Някои решения изискват два или повече процесора.
• С колко памет (RАМ) бихте желали да разполагате?
• Колко пространство на твърдия диск е необходимо за данните, към момента и за в бъдеше?
• Какъв вид контролер за твърдия диск (SAS, SСSI, SATA или PATA) ви е необходим?
• Дали желаете сървър за конфигуриране в шкаф (който заема по-малко място) или в тауър кутия (с повече пространство за разширяване)?
• Необходима ли ви е мрежова карта (или две)?
• Планирате ли да добавяте допълнителни устройства за архивиране или съхранение на данни (лентови или оптични, например) към своята система?
• Какво ниво RAID, Redundant Area of Inexpensive Disks, (0,1,5,6,10,50,60) на дисковите масиви за по-голяма сигурност на информацията желаете да поддържате?
• Какви средства за управление на сървъра са ви необходими?
• Нуждаете ли се от помощ за настройването на своя сървър?
• От какво ниво на техническа поддръжка и сервиз се нуждаете?
Добрата новина е, че дори и да не знаете откъде да започнете с отговорите на тези конкретни въпроси, анализът, който правите, за това как искате да функционират вашите база данни, уеб сървъри, файлови сървър или други системи, в действителност ше ви доведе до отговорите. След като вече имате идея за това какво търсите в това решение, търговецът, консултантът или сервизният инженер ще ви помогнат да превърнете добрите си идеи в реални спецификации на бъдещия ви сървър.
Оценка на вашите нужди
Ако не разполагате с отговорите на списъка с въпросите по планирането на нуждите от сървър, трябва да подходите систематично, като направите оценка на няколко различни аспекта на решението, за да откриете подходящият за вас сървър:
• Спецификата на решението
• Софтуерът
• Данните
• Потребителите
Вашето решение
Макар вероятно да имате добра представа за това какво решение планирате да реализирате, колкото по-подробно успеете да го дефинирате, толкова по-лесно ще бъде да изберете подходящия хардуер. Например, ако изграждате файлов и принт сървър, задайте си следните въпроси:
• Колко са служителите във вашата компания?
• Колко и какви принтери трябва да поддържате?
• С какъв обем данни разполагате в момента?
Ако изграждате Microsoft Exchange или друг e-mail сървър, задайте си следните въпроси: • Какви услуги е необходимо да поддържате: e-mail, обмен на съобщения в реално време, управление на контактна информация?
• Планирате ли да поддържате безжичен достъп до своя e-mail?
При дефиниране на функциите, които вашето решение ще започне да изпълнява при първото му пускане в действие, трябва да вземете под внимание и всички допълнения или промени, които планирате да правите през следващите няколко месеца или дори година. Докато в началото вашият принт сървър управлява един или два принтера, може впоследствие той да бъде разширен да поддържа повече принтери от различен тип, включително и многофункционални устройства, скенери и други устройства за печат и за обработка на изображения. Ако изберете да закупите сървър за първоначалните ви задачи, който позволява бъдещо надграждане, ще спестите както време, така и средства.
Софтуерът
Ако планирате да използвате определен набор от софтуерни пакети на своя сървър, например уеб сървър или база данни, трябва да подготвите всички конкретни детайли за тези пакети, преди да пристъпите към закупуването на сървър. Повечето от тях имат специфични изисквания към системата - за процесорната скорост, за минималния обем памет и капацитета на твърдия диск. Макар документацията на всеки софтуерен пакет да включва тези основни изисквания, можете да се обърнете към разработчика или дистрибутора на софтуерния пакет за съвет каква система да закупите. В техен интерес е вашето решение да е успешно, а и те имат голям опит в осигуряване работоспособността на своя софтуер на различни сървъри. Повечето биха могли бързо и лесно да ви кажат какъв вид сървър най-добре поддържа софтуера им, когато се използва самостоятелно, а и дори в комбинация с други софтуерни пакети. Обикновено тази помощ е безплатна, затова се възползвайте от нея.
Данните
Обемът данни, с които разполагате в момента, и това, което ще генерирате през времето на използване на сървъра, формират определянето на пространството за съхранение на данни, което трябва да предлага вашият сървър. Макар определянето на това с колко данни разполагате или с колко ще разполагате в бъдеще да е доста абстрактен въпрос, все пак има начини за изчисляване на някои приблизителни стойности на базата на ретроспекцията и екстраполирането. Например, ако планирате да изградите файлов сървър за съхранение на документите, които в момента са разхвърляни на различни настолни системи в офиса, сумирайте колко място заемат и го разделете на времето, което е било необходимо, за да ги създадете (за предпочитане в месеци). Ще получите добра представа за това колко място ви е необходимо веднага, а можете да изчислите и средното количество данни, които създавате на месец. Умножете това средно количество по 24 или 36 месеца и ше имате идея за това колко място ще е необходимо на сървъра ви след две или три години. Ако създавате по-сложно решение, като например уеб сайт, основан на база данни, то тогава се доверете на своите програмисти или консултанти да ви помогнат в определянето на това колко данни ще генерира системата. Също така не забравяйте, че самите данни не са единствената информация, която ще съхранява вашият сървър. Всеки инсталиран софтуер ще заема място на диска на сървъра, както и самата операционна система, затова трябва да имате всичко това предвид при определяне на дисковия капацитет на устройството. Добрата новина е, че дистрибуторът или търговецът могат да ви помогнат да установите всичко това.
Потребители и производителност
Не на последно място ще се нуждаете от ясна представа за това колко хора ще работят с вашия сървър и колко добре той трябва да работи за тях. И двата фактора са свързани с производителността (както на процесора, така и на паметта), от която се нуждае вашият сървър. Ако вашите файлови и принт сървъри се ползват от едва осем или десет потребители, не ви е необходима много голяма мощ. Но ако ще трябва да поддържате 50 до 100 потребители, вашите нужди от мощност ще са по-големи. Ако изграждате интранет или уеб-сайт, се нуждаете от груба преценка за това колко хора ще посещават сайта на ден. Освен това, ако изграждате решение за база данни, важно е колко хора ще имат едновременен достъп до базата данни? Освен това не отчитайте само броя на потребителите, които вашата система ще трябва да поддържа при своето пускане в действие. Както и при данните, преценете колко потребители очаквате да се поддържат след шест месеца, година или две години. Вие трябва да сте сигурни, че сървърът ви е готов да поддържа увеличен брой потребители.
Полезен съвет
В зависимост от сложността на решението, може да е необходимо да направите оценка на всеки от тези различни аспекти сами или пък специалистите по информационни технологии, изграждащи решението, могат да направят това вместо вас. Ако сами определяте решението (за офис файлов и принт сървър или малък интранет, например) направете възможно най-пълна оценка на своите нужди, но не се страхувайте да се доверите и на дистрибутор, консултант или друг експерт да ви помогне, като прегледа идеята ви. Не е задължително те да разработят решението от началото до края, за да се възползвате от тяхната компетентност, а и средствата, които ще инвестирате в професионална консултация, биха ви спестили много пари в дългосрочен план.

Какво да питате при избор на сървър?
Надеждност на ниво хардуер:
• Дублирани ли са най-важните компоненти - твърдият диск, захранването и вентилаторът, за да се подсигури непрекъснат режим на работа?
• Може ли да се повиши надеждността и скоростта на достъп до данните върху дисковите устройства чрез обединяването им в масиви (RAID)?
• Включена ли е стандартно такава функция или е допълнителна?
• Как се интегрират съответните RAID- контролери в сървъра, тествани ли са?
• Могат ли твърдият диск, захранването и вентилаторът да се сменят, без да се спира сървърът?
• Какви възможни решения за дублиране на цялата система (клъстери и т.н.) се предлагат?
Надеждност на ниво софтуер:
• Има ли технология, която да предупреждава за потенциален проблем в даден компонент (твърд диск, операционна памет и процесор)? Могат ли те да бъдат сменени безплатно, докато сървърът е в гаранция?
• Има ли технология, позволяваща самовъзстановяването на сървъра при наличие на проблем?
• Има ли софтуер за управление на сървъра, включително отдалечено, например през Интернет?
• И какво ниво на сигурност дава достъпът през Интернет?
• Има ли софтуер, улесняващ инсталацията на операционната система?
• Възможен ли е отдалечен достъп и евентуално диагностика на сървъра?
Производителност
• Подлаган ли е на производствени тестове този модел сървър?
• Тестван ли е сървърът за работа със съответната операционна система?
Сигурност на информацията
• Какви продукти за архивиране се предлагат?
Мащабируемост
• Какви са възможностите за надграждане на избраната конфигурация при нарастване на обема информация или изискванията на приложенията? Процесор, памет, дискови и архивиращи устройства, захранване и т.н. - до какви граници?
Гаранция и поддръжка
• Каква е поддръжката - на място, в сервиза, в какъв срок се реагира?
• Колко е гаранционният срок и може ли да се удължи срещу допълнително заплащане?

от брошура за избор на сървър http://www.hp.com/

1 comment:

  1. Доста изчерпателен списък за факторите и параметрите, които влияят върху избора на сървър. Мисля, че и аз бих могъл да добавя нещо от моята практика - не испускйате в сметките електрическата част на системата - мощността на захранването, състоянието на електрическата мрежа там където искате да инсталирате сървъра, а също и избора на UPS. Ако електрическата мрежа не може да поеме големи натоварвания а инсталирането на сървъра е наложително, може да се наложи да направите компромис в параметрите на сървъра и да се съсредоточите в най-важното му предназначение!
    Благодаря за добрия списък!

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.