12 March 2010

M-tel VMC Prima комплект - как да ползваме модема K3565-Z със SIM карти от други оператори

.
Преди време купих M-tel VMC Prima комплект за "спешни случаи". В рамките на страната съм го използвал рядко, като няколко пъти наистина ме е спасявал, а варианта без обвързване с договор е много подходящ за такива цели - плащаш, само когато е нужно. Цената на пакета и услугата, както и относително по-доброто покритие спрямо останалите оператори беше причина да не търся други оферти и решения за използване на "чужди" SIM карти. Излизането ми извън страната и нуждата от мобилен интернет обаче промени това.

Като цяло в чужбина най-лесно достъпната алтернатива за временно ползване на интернет е през GSM оператор (изключвам работното място, интернет кафета и всякакъв подобен род обекти с безплатен WiFi, както и по-скъпите WiMax пакети, които обикновено са с обвързващи договори).
В началото стартирах с използване на телефон като 3G модем, но bluetooth връзките с лаптопа, смяната на SIM картите (voice/data) и ускореното изтощаване на батерията започна да ме уморява и реших да намеря начин за употреба на "резервния ми интернет" - VMC 3G модем K3565-Z, забутан някъде из джобовете в раницата на лаптопа.


С този пакет на цена от 99 лв. получих модема К3565-Z (буквата Z е важна и показва, че производителя е ZTE. Huawei има модел със същото обозначение, но

забележете K3565-H. Двата модема нямат нищо общо като хардуер и firmware, защото K3565-H всъщност е Huawei E160X.

Най-важния факт, който трябва да отбележа, че VMC K3565-Z, НЕ Е SIM/NETWORK LOCKED!!!

Това означава, че модема може да се ползва с карти на други оператори, ако се използват следните методи:

Вариант 1. Промяна на конфигурационните настройки в софтуера Vodafone Mobile Connect

Vodafone конфигурира предварително настройките на всички оператори, с които работи в своя софтуер за улеснение на потребителя. Тези настройки са във вид на xml файлове и "живеят" в директорийната структура на приложението по оператори и държави. Тъй като инсталирания VMC не ми даваше възможност за запис на новосъздадени от мен връзки с други оператори, то се наложи да преработя съществуващата конфигурация на Мтел, като изнамерих съответния xml. Процедурата не е "висш пилотаж", но определено не е user friendly, защото освен популярните параметри като AP, user name, password, phone number, се променят няколко други като Operator ID например, който не може да бъде видян през телефонните настройки (поне не през моя Sony-Ericsson) и ми отне излишно много време за ровене в интернет през алтернативната и скъпа GPRS/3G връзка на voice картата ми.
Тази проба направих единствено от спортна тръпка, защото нито съм влюбен в GUI-то на VMC, нито мислех да го използвам при условие, че има доста по-лесен и бърз начин, подходящ за масовия потребител.

Вариант 2
. Windows Dial-up

Разполагаме с инсталиран VMC, но не го стартираме (ако деинсталираме - губим драйверите). Създаваме dial-up връзка през Windows, асоциирана с нашия модем на съответния COM порт. Необходимо е предварително от Device Manager - Modem - ZTE Proprietary HS-USB Modem - Advanced / Extra command - да се въведе следната АТ команда за избор на APN:

AT+CGDCONT=1,"IP","internet.vivacell.am"

,(някои оператори не изискват изрично указване на APN, т.е. AP се открива автоматично като при dhcp. За арменския Vivacell например - APN се оставя празно, а за BeeLine - AT+CGDCONT=1,"IP","APN")
За dial-up връзката въвеждаме username/password (ако е нужно и зависи от оператора, в моя случаи - празно) с номер *99#


Единственото неудобство на Windows Dial-up връзката е липсата на статистика и невъзможността да се следи трафика, което никак не е фатално, но зависи от нуждите на конкретния случай.

Вариант 3. Инсталираме друг мениджър на връзките

Приемаме, че вече имаме инсталиран VMC и следва да го махнем. Инсталираме ZTE Join Air.


В Интернет открих множество други универсални мениджъри - безплатни и платени, но ZTE Connection Manager, освен free, ми хареса с това, че е максимално опростен и лек.

* При деинсталация ще загубим драйверите, затова ползваме тези(32 и 64-bit - изтегляме K3565-Z drivers)

Ако решим да се заиграем с модема е възможно да "убием" autorun-a на VMC при първоначално свързване с компютър, както и да "мушнем" ZTE dashboard на мястото на VMC - било във външна microSD или във вградената памет. Ето как може да се случи това:

- За конзолна връзка с модема използвам Putty (може Hyperterminal или аналогична), като предварително трябва да разберем на кой COM (serial) порт се е закачил модема от Device Manager - Modem - ZTE Proprietary HS-USB Modem - Port
Конфигурация за серийната връзка е следната:
- bit per second - от 9600 до 115200 (без значение)
- Data bit 9
- Parity None
- Stop bit 1
- Flow Control None


- Забрана на вътрешния flashdrive, съотв. autorun-a
AT+ZCDRUN=9
(разрешаване на flashdrive - AT+ZCDRUN=8)

Други интересни AT команди:

- Stay online
AT+ZOPRT=5

- check network/SIM lock
AT+ZSEC?
answer: ,

< SEC_STATUE >:
0 Initializing the encryption (Insignificant SEC_ITEMS)
1 Network Lock error. (Insignificant SEC_ITEMS)
2 Network Locked
3 Unlocked or correct MCC/MNC

:
0 No action
1 Network lock
2 (U)SIM card lock
3 Network Lock and (U)SIM card Lock

- Unlock - Тази команда се използва в случаите, когато разполагате с unlock-code и отключвате lock-нат модем. Процедурата е валидна и за GSM апарати, освен ако няма друга препоръчителна процедура за конкретния модел. Unlock-code съм купувал/генерирал за два други модема на Huawei срещу 10$ на парче от www.xorox-team.com, който ми беше препоръчан и смятам за читав, защото кодовете бяха ОК.

AT+ZNCK="unlock-code"
AT+ZNCK?
Unlock residual time 0-5

Безболезнен начин за премахване на VMC, без да правим каквито и да било промени по вградения flash на модема е като използваме външна microSD.

1. Забраняваме вградения флаш по указания по-горе начин чрез АТ команда: AT+ZCDRUN=9. Ако получите съобщение за грешка в конзолата, тогава предварително трябва да се "разкачи" флаш паметта (unmount) чрез "safely remove hardware" и спирате "USB Mass Storage Device"
2. Слагате microSD картата, предварително форматирана на FAT32
3. Изтегляте това и екстрактвате съдържанието му на флаша. (съдържа ZTE dashboard, драйвери и autorun)

По така направения начин при свързване на модема към компютър ще се стартира autorun на ZTE (само в случай, че ауторъна на removable device не е забранен на ниво Windows)

Нека да поровим в internal flash memory

Рисковия начин за премахване на VMC е чрез физическо изтриване от internal flash memory и замяната му с ZTE Join Air. Процедурата не е сложна, но ако не сте сигурни, какво точно правите - сега е подходящия момент да умъртвите модема си.
Използваме QPST - Qualcomm Product Support Tool - много сериозен инструмент за мобилни телефони, който предлага file explorer, factory test tools, low level communication settings, RF calibration tools, roaming list editor, service programming tool и др.

1. За начало ни трябват всички необходими драйвери и инсталираме VMC, ако не сме го направили до момента

2. Изтегляме QPST и инсталираме.

3. От пакета QPST стартираме "QPST" Configuration" избираме "Ports" tab


4. Добавяме порт от "Add New Port"

5. Избираме порт обозначен като "USB/QC Diagnostic" и после "OK".

6. "Start Clients" от менюто и избере "EFS EXPLORER"


7. От появилия се прозорец виждаме "Unknown" phone, маркираме и потвърждаваме с ОК.


Сега QPST прочита EFS файловата система на модема



8. Виждаме файловата структура на internal flashdrive. Добре е да направим резервно копие на ZTEMODEM.ISO. Става с десен бутон върху файла и "Copy File from Phone"... и избираме дестинацията.



Отиваме да пием кафе за 25-30 минути и точно след толкова приключва на процедурата. Вече може да затриете файла.


9. Изтегляме това, разархивираме и копираме новия ZTEMODEM.ISO в модема.

10. След приключване на процедурата по копиране излизаме от QPST configuration. Следва запитване за ресет на устройството и потвърждаваме с ОК.

Вече вашия модем е с ZTE Join Air и ползваме SIМ карти от всякакви оператори!

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.