4 April 2009

Като прочетох за кризата и реших да напиша и аз нещо по въпроса

Много познати, приятели, колеги питат "Как е във кризата? Има ли работа?" ... "Много е добре!", отговарям "Супер много работа се отваря, с една малка подробност: "Пиши в тефтера" и като ми платят, ще ти платя. Чакай малко .. и така няколко месеца.

Вярно, че може и да сме в срадата на кризата, но може и да сме в началото ... дано края й да се вижда ... но ако някой го е забелязъл, нека да каже къде да гледаме.

Та за работата: рално работата не само,че не спада а може да се окаже, че за ИТ сектора ще се увеличи. Работната ръка се умножи: за две седмици блисо 100 кандидата се появиха, да работят в ИТ компания. Ситуация коренно различна от 4-та кандидата по това време миналата година. И каква е разликата: Много качествени кандидати: хора с опит, образование и достойнство. Оставени на улицата от големи западни компании, назначили нови мениджъри "внос" от техинте си страни, заместващи нашите специалисти и спасявайки кожата и работата на сънародниците си. Всъщност каква е ситуацията с Българските компании?

Какво се промени: Тарсим проекти и хора за проектите и увеличаваме веригата ... работим на парче и плащаме на платено парче ... ама къде отиде сигурността? Ами имало ли е сигурност? Нима сегашната ситуация не е доказателство, че сигурност и гаранция релано няма ... то е като да си платиш застраховка и като ти изгори колата, да ти кажат ... по условията на застрахователя не го плащаме: чели ли сте си застрахователните условия или чак при застрахователно събитие осъзнаваме, че не е застрахователно .. и защо плащаме ..

Стига за застраховките ... няма бизнес, няма софтуер за управление на бизнеса ... няма вече служители, няма ИТ за тях ... веригата е пълна. Не ми плащат и затова не им плащам или още по-готиното ... чакам тия дни да ми платят едни пари и веднага ти плащам.

И ето ролята на техонологиите: освобождаваш 5 служителя и отиваш и ползваш услуги на експерти, които по-добре и по-качествено ти вършат работата, та и по-добре даже. Търсиш ефективност - Който не работи няма да яде! ... Георги Димитров го беше казал, ако не се лъжа, ама ситуацията става точно такава. Който може да работи, той ще изкара пари и ще оцелее. Искат се повече усилия и умения и четене и време, за същите пари, които преди време сме изкарвали по-леко и без особено напрежение.

Предплатените услуги? Къде е изхода ... някой да подскаже?

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.